Sveiki pusryčiai
Sveiki pusryčiai – sąvoka, plati iki begalybės. Kaip ir meniu pasirinkimas, ką dėlioti ant pusryčių stalo. Sveiki pusryčiai, lengvi pusryčiai, skanūs pusryčiai, greiti pusryčiai – kaip bepavadinsi, tai ne tik energijos užtaisas puikiai dienos pradžiai, bet ir nuotaikos įkrova dienai. Iki gimstant dukrai ir sutinkant hipoalerginę dietą, tobulas rytas buvo tas, kurio pusryčiams buvo patiektas nepriekaištingai paruoštas Benedikto kiaušinis. Apskritai, kiaušiniai ir patiekalai iš jų, iki susidraugaujant su hipoalergine dieta, dominavo mano ryto meniu.
O kaip gi skanūs pusryčiai be keleto šaukštų kvietinių miltų, šlakelio pieno, keleto šaukštų varškės ar gabalėlio sviesto? Omletas, kiaušinienė, virti kiaušiniai ir skrudinta duona, lietiniai blynai ir beribė fantazija renkantis jų įdarą bei padažus..! Nepamirškime ir paprasto, bet tikrai ne prasto pasirinkimo pradėti rytą – karšti sumuštiniai. O kaip gi rytinė avižinė košė su keletu pagardų pagal dienos nuotaiką ir fantaziją? Be abejonės ir šis pasirinkimas taip pat nusipelno garbingos vietos gardžių pusryčių meniu.
Atrodytų ir kas čia tokio, viskas žinoma, viskas skanu, bet ką daryti, jei ėmė ir „nutiko” hipoalerginė dieta, gerokai pakračiusi šį nusistovėjusį pusryčių pasirinkimų sąrašą ir iš visų aukščiau paminėtų variantų palikusi itin siaurą pasirinkimą?
Mano atveju liko avžinė košė, bet jos mylimiausias receptas buvo pakeistas iš pagrindų. Gimė nauja skaniausia jos versija, gerokai pranokusi buvusiąją. Taip pat su laiku naująją savo versiją surado ir karšti sumuštiniai, ir ne tik jie, atkakliai paplušėjus ieškant to tinkamiausių ingredientų derinio, eksperimentų ir užsispyrimo dėka gimė ir nauja blynelių versija – blyneliai subananais, tik kitaip.
Išvada – po šalto dušo, pavadinimu hipoalerginė dieta, apšilus kojas ir padirbėjus su palankių ingredientų žvalgyba, pakeičiant tokius produktus, kaip pienas, kvietiniai miltai, kiaušinis, sviestas, įjungus šiek tiek fantazijos ir įdėjus pastangų, pusryčiai tapo ir vėl puikia dienos pradžia, sugrįžo pasirinkimas dieną pradėti skaniai.
Ką valgyti pusryčiams, jei užklupo hipoelarginė dieta?
Ar sveiki pusryčiai, kuriuose tik patiekalai be alergenų – skanūs pusryčiai? Sveika ir skani avižų košė be pieno, sviesto, misija įmanoma? O gal skani pusryčių košė – tai gali būti visai kitų kruopų ir pagardų derinys?
Avižų košė – visiems puikiai pažįstamas pusryčių pasirinkimas, kurį itin paprasta paruošti ir, su vienokiu ar kitokiu pagardų pasirinkimu, kas saldžiau, kas sūriau, dauguma turime mėgstamiausią savąją jos versiją. Manoji buvo neįsivaizduojama be pieno savo sudėtyje, bet hipoalerginė dieta paskatino pasitelkti šiek tiek fantazijos, ir, turiu pripažinti, surasta naujoji šio patiekalo versija gerokai pranoko savo skoniu ankstesniąją!
Avižų košė be alergenų
Kokosų aliejuje pakeptas ir cinamonu pabarstytas bananas (kriaušė ar obuolys), chia sėklos, sauja razinų, na ir, žinoma, avižos bei vanduo. Tiesa, aš renkuosi avižinius dribsnius be gliuteno (pasidalinau šiuo atradimu maisto produktų skiltyje), tuos pačius verdu ir savo mažajai valgytojai. Kremiškumas, kurio košei paprastai suteikia pienas? Pabandykite šaukštą kokosų sviesto (bet sviesto, ne aliejaus) – nustebsite, kokią malonią tekstūrą ir skonį galima išgauti iš, atrodo, visai paprasto ir niekuo neypatingo patiekalo.
Be kokosų aliejuje keptų vaisių, chia sėklų, razinų, taip pat puikiai patiekalą praturtina ir lūkštenti saulėgražų branduoliai, moliūgų sėklos, kokoso drožlės, džiovintos raudonojo raugerškio (goji) uogos, o priklausomai nuo sezoniškumo ir šilauogės, mėlynės, gervuogės. Pasaldinimui ir skonio paįvairinimui tinka ne tik kokosų sviestas, bet ir kokosų pienas (koncentruotas), augalinis kokosų pienas (ar kitas augalinis pienas, kurį praleidžia jūsų hipoalerginės dietos „filtras”), agavų sirupas. Visi šie pagardai puikiai praturtina ne tik avižinę košę, bet ir, pavyzdžiui, kukurūzų košę (polenta). Beje ši labai panaši į vaikystę primenančią manų košę, kas gali būti puikia alternatyva vengiantiems kviečių!
Greiti pusryčiai – košė. Pasirinkimo įvairovė
Košė pusryčiams – greitas, skanus pasirinkimas, o žaidžiant skirtingomis kruopomis ir įvairiais saldžiais ar sūriais pagardais – dar ir labai įvairus. Kukurūzų košė (polenta), grikių košė, ryžių košė, sorų kruopų košė, šokoladinė teff kruopų košė, lęšių košė, burnočio košė, bolivinės balandos košė.. asortimentas kruopų lentynoje be galo platus. Nesaldžias košes ypač praturtina linų sėmenų aliejus ar alyvuogių aliejus (po keletą lašų), pagardinti puikiai tinka paskrudintos šoninės ar lašinukų gabalėliai (tik ne rūkyti, o sūdyti ar švieži), kepinti pievagrybiai, morka, cukinija, baklažanas, moliūgas (daržovių pasirinkimas priklauso nuo sezoniškumo, fantazijos ir alergenų sąrašo), svogūnas ar jo laiškai, špinatai, anksčiau minėtos moliūgų sėklos ar saulėgrąžos, chia, žiupsnelis smulkintų šviežių krapų. Skanumėlis!
Nežinau kaip jūs, bet aš nė nenumaniau, kad košių meniu gali būti toks platus, o patiekalai tokie skanūs. Esu tikra, kad hipoalerginės dietos dėka sulipdyti minėti receptai taps įpročiu mūsų šeimoje net ir su ja atsisveikinus. Tikiu, kad pasufleruotas košių ir jų pagardų sąrašas praturtins ir jūsų pusryčių meniu. Receptų skiltyje rasite keletą mūsų šeimos mėgstamiausių, labai linkiu paeksperimentuoti ir taip pat surasti savasias mėgstamiausias versijas be alergenų.
Karšti sumuštiniai
Karšti sumuštiniai – misija įmanoma be kiaušinio, kvietinių miltų, pieno produktų? Kodėl gi ne! Priklausomai nuo alergenų sąrašo, galima surasti kuo pakeisti ir sumuštinių duoną bei batoną. Griežčiausiuoju atveju (jei netoleruojami ne tik kviečių produktai, bet ir rugiai nėra pageidaujamų sąraše) sumuštinio pagrindui gali pasitarnauti bolivinės balandos duona ar paprasčiausi kukurūzų trapučiai (jei ryžiai nėra įtraukti į jūsų alergenų sąrašą, tuomet ir ryžių trapučiai) ar begliutenė avižinė duonelė (produkto nuotrauka – narių zonoje esančiame produktų kataloge, straipsnis apie duoną ir jos alternatyvas be alergenų), švelnesniuoju – ruginė duona. Būtent pastaroji man puikiai pasitarnavo ir į sumuštinių keptuvę. Taip pat parduotuvės lentynose pavyko surasti ne vieną bealergenę alternatyvą ir įprastai baltai keptų sumuštinių duonai.
Kas sumuštinio viduje?
Išnaršius mėsos gaminių skyrių, į mano favoritų sąrašą pateko virta kalakutienos filė (priminsiu, vištiena, jautiena, ir visi rūkyti mėsos gaminiai buvo mūsų alergenų sąraše), patogiai supjaustyta riekelėmis sumuštiniams, veganiškas majonezas, kurio sudėtyje nėra kiaušinių (arba tepamas „varškės” sūris be pieno produktų (galima rasti kokosų, avižų, sojos pagrindu gamintą)), kokosų pagrindu gamintas lydytas „sūris” , marinuoti agurkėliai ar svogūnėliai. Visi šie produktai su foto galerija ir nuorodomis, kur įsigyti – narių zonoje esančioje produktų skiltyje.
Vuolia, štai ir karštas sumuštinis be alergenų!
Sveiki pusryčiai – skanūs pusryčiai?
Hipoalerginė dieta gerokai pakoregavo meniu, norint dieną pradėti skaniai, tačiau kaip jau minėjau, kartais maži praradimai gali vesti link naujų didelių atradimų. Jei ne ši dieta, mūsų racione nebūtų atsiradę visi minėti sveikų košių receptai, taip pat ir blyneliai su bananais patapo gerokai sveikesniais, o skoniu tikrai ne prastesniais. Dar vis eksperimentuoju naujų gardžių skonių ieškodama savo virtuvėje aš, linkiu, kad hipoalerginė dieta fantaziją išmankštintų gerąja linkme ir jums!
Tinklaraščio receptų knygoje – ne tik šie paminėti patiekalai, bet ir įvairių rūšių blynai, lietiniai ar belgiški vafliai, įvairios pusryčių košės, kiti skanūs ir greiti patiekalai pusryčiams. Net jeigu ir nevengiate pieno, kiaušinio, kvietinių miltų ar gliuteno – garantuoju, šie receptai paliks įspūdį ir praturtins virtuvę naujų skonių gama.
Belgiškų vaflių receptas
Naminiai veganiški belgiški vafliai be kiaušinio, pieno produktų, kviečių ir net gliuteno?
Skanutėliai vafliai be alergenų, vegan, be gliuteno – šis receptas, kaip ir daug kitų kepinių be visko – Viskas BE narių erdvės receptų knygoje.
Prenumeruok Viskas BE naujienas ir gauk patogų Viskas BE paruoštuką planuotis savaitės meniu!
Patiko šis straipsnis? Pasidalink!