Alergenai: maisto produktų etiketės skaitymas

Alergenai: maisto produktų etiketės skaitymas

Žinomas prekinis ženklas, patraukli pakuotė, akcija, išbandyta ir skanu, draugės rekomendacija, atmintyje užsifiksavusi skambi reklama… Atrankos kriterijų, renkantis savąjį maisto produktų krepšelį – daugybė. 

O kaip maisto produktų etiketės, kur mirga marga nemažos apimties, bet tikrai ne didžiausio šrifto, tekstas, pilnas įvairių nežinomų terminų? Tikiu, ne man vienai šis atrankos kriterijus nebuvo prioritetinis, iki kol vartojamų terminų žodyno nepapildė du pagrindiniai: hipoalerginė dieta, alergenai. 

Maisto produktų krepšelis, kai svečiuose – hipoalerginė dieta? 

Hipoalerginė dieta ir ją lydintis alergenų sąrašas – iššūkis kasdieniam pirkinių krepšeliui, reikalaujantis naujų įgūdžių ir įpročių. Ką daryti, kad apsipirkimas netaptų kančia? Tuomet antrasis super naudingas įprotis po maisto dienoraščio  (Maisto dienoraštis) pildymo – maisto produktų etikečių skaitymas. Prisipažinsiu, šio įpročio neturėjau niekada. Teksto ten paprastai daug, kaip ir nežinomų negirdėtų žodžių, kodų ar terminų. Jeigu parduoda parduotuvėje – vadinasi valgyti „saugu”. Baisu? O gal pažįstama?

Viskas BE | Produktų etiketės

Naujas įprotis – pažintis su maisto produkto etikete. Ko ten ieškoti? Hipoalerginės dietos iššūkis kiekvienam pateikia gana ilgą sąrašą alergenų, vengtinų maisto produktų. Kai kuriuos iš jų identifikuoti ir išbraukti iš kasdienio raciono labai paprasta (pavyzdžiui, žuvis ar jūros gėrybės, tiesiog daugiau neperkame ir negaminame), o kai kurių išvengti šiek tiek sudėtingiau (pavyzdžiui, pienas ar pieno milteliai, produktas, kuris gali būti kaip sudedamoji dalis daugelyje kitų) čia pasitarnauja maisto produktų etiketės. 

Alergenų sąrašas ir alergenai maisto produktų sudėčių etiketėse

Kas yra alergenas ir ko ieškoti, dažniausiai geriausiai žinome mes patys, kadangi hipoalerginė dieta pasižymi individualumo savybe. Dažna pagrindinė alergenų sąrašo dalis tinka daugumai, visgi neretai keletas „ingredientų” sąraše bus būdingi tik jums.

Oficialus sąrašas medžiagų ar produktų, galimai sukeliančių alergijas arba netoleravimą

Sąrašas produktų, laikomų oficialiais potencialiais alergenais pagal EUROPOS PARLAMENTO IR TARYBOS REGLAMENTĄ (ES) Nr. 1169/2011 Nr. 1169/2011, kuris ne tik pateikia sąrašą, bet ir numato reikalavimus, kaip šios medžiagos ar produktai turėtų būti pateikti maisto produktų etiketėse?

Šis reglamentas įvardija ir reikalavimus, palengvinančius pirkėjui aptikti produkto sudėtyje galimą alergeną bei jo kiekį.

Reikalavimai produktų sudėties etiketėms

1. Maisto produkto sudėtis turi būti pateikiama po antrašte, skelbiančia tokį turinį, t.y. „Sudedamosios dalys”, „Sudedamųjų dalių sąrašas”, „Sudėtis” ir pan.

2. Maisto produkto sudedamosios dalys pateikiamos tokia eilės tvarka: mažėjančia tvarka pagal svorį(nustatytą prieš gaminant produktą). Kodėl tai svarbu? Jeigu mūsų akiratyje medžiaga, kurios galime naudoti atsargiai, nedaug ir kartais, o produkto etikėtėje įvardinta vienu paskutinių numerių, tai reiškia šio potencialaus alergeno sudėtyje ypač maža dalis. Individualu, tačiau kartais šis faktas gali padėti apsispręsti sudvejojus prie produktų lentynos.

3. Šio reglamento sąraše esančių medžiagų ar produktų žymėjimui keliamas reikalavimas – sudėtyje  minimų produktų, galinčių sukelti alergiją ar netoleravimą, pavadinimai turi būti išskirti iš kitų. Tai reiškia alergenas turi būti įrašytas kitu šriftu, naudojamos paryškinimo, kursyvo funkcijos, spalvinis fonas, pasirinktinai. Ar ne puiku?

Pastaba. Šis reikalavimas potencialiems alergenams, esantiems būtent reglamento pateiktame sąraše aukščiau. Sąrašas nebūtinai sutaps su jūsų alergenų sąrašu, t.y. alergizuojantis produktas jums (pavyzdžiui, paprika), kuris paprastai nelaikomas alergenu, deja, produkto etiketėje nebus paženklintas kaip galimas alergenas.

4. O jei sudedamųjų dalių sąrašo visgi nėra? Tokiu atveju ant pakuotės alergenas bus įvardintas po užrašu „Sudėtyje yra” ar pan. 

Etiketės skaitymas, lyg važiavimas dviračiu. Išmokai, atsirado įprotis – nebepamirši. 

Pradėjus skaityti etiketes, tai pasidarė įpročiu, kuris, manau, jau niekur neišnyks ir atsisveikinus su hipoalergine dieta. Pradėjus pažintį su etiketėmis ieškant alergenų, su laiku smalsumas ėmė viršų pasitikrinti vieną ar kitą nežinomą terminą, pasidomėti kitomis sudedamosiomis dalimis, esant galimybei rinktis – pasirinkti „švaresnį” savo sudėtimi produktą. Taip pat gimė įprotis ieškoti ir papildomų ženkliukų, reprezentuojančių tam tikras savybes, pavyzdžiui, ekologiška (apie ženkliukus – atskira tema ir įrašas jau netrukus). Kartais vejami nuolatinio bėgimo ir skubėjimo net nesusimąstome, pagal kokius kriterijus renkamės produktą parduotuvėje, o hipoalerginė dieta „pakvietė” šiai įpročiui skirti daugiau dėmesio. Ir galbūt tai nėra blogai, atvirkščiai, čia labai tinka posakis – nėra to blogo, kas neišeitų į gerą!

Viskas BE – SKANUS gyvenimo būdas BE alergenų.

Viskas BE vyšnia

Susijusios naudingos nuorodos

  • EUROPOS PARLAMENTO IR TARYBOS REGLAMENTAS (ES) Nr. 1169/2011 Nr. 1169/2011: nuoroda

Parašykite komentarą

Pirkinių krepšelis