Kruopos. Net 16 vertingų ir maistingų kruopų rūšių ir rekomendacijos, kiek laiko jas virti
- Grikiai
- Ryžiai
- Miežinės kruopos
- Perlinės kruopos
- Manų kruopos
- Kukurūzų kruopos (kukurūzų košė dažnai dar vadinama polenta)
- Perlinis kuskusas
- Bulguro kruopos
- Bolivinė balanda (kynva)
- Burnočių sėklos
- Avižiniai dribsniai ir kruopos
- Sorų kruopos
- Valgomoji rietmenė (japoniškoji sora)
- Abisininių posmilgių (teff) kruopos
- Sorgų kruopos
- Mažiau girdėtos kruopos: kur jas rasti?
- Jums gali patikti:
Kruopos ir košės – vertingas kasdienės mitybos pagrindas, neretai joms priskiriama sąvoka – supermaistas. Jų įvairove mėgaujasi ragauti pradedantys mažyliai, dar didesnės įvairovės ir skonių gamos norime mes suaugusieji. Ypač įvairovės ieškoma tuomet, jei pasirinkimus kasdieniam produktų krepšeliui apriboja alergija maistui ar maisto netoleravimas, kai norima sudaryti kupiną maistinių medžiagų racioną.
O ar žinote, kokiu vandens santykiu rekomenduojama užpilti kiekvieną iš kruopų ir kiek laiko virti?
Šiame straipsnyje – net 16 kruopų rūšių ir atmintinė, kokiu santykiu skysčio jas užpilti bei kiek laiko virti, Tiesa, su dauguma kruopų galioja rekomendacija: kruopas perplauti, o esant galimybei pamirkyti. Tokiu atveju – virimo laikas sutrumpės, o kruopose liks daugiau maistingų medžiagų.
Grikiai
💦 Rekomenduojamas grikių kruopų ir vandens santykis: 1:2 (stiklinė grikių – 2 stiklinės vandens).
⏳ Kiek laiko virti grikius? 15-20 min.
Ryžiai
Ryžių virimo laikas bei vandens ir kruopų santykis priklauso nuo ryžių rūšies:
Baltieji ryžiai
💦 Rekomenduojamas baltųjų ryžių kruopų ir vandens santykis: 1:2 (stiklinė kruopų – 2 stiklinės vandens).
⏳ Kiek laiko virti baltuosius ryžius? ±15 min.
Basmati ryžiai
Pasiruošimas: norint, kad jie būtų birūs, rekomenduojama juos prieš verdant gerai išplauti ir dar pusvalandį pamirkyti šaltame vandenyje. Tuomet jį nupilti, užpilti nauju ir virti.
💦 Rekomenduojamas basmati ryžių kruopų ir vandens santykis: 3:4 (150 g ryžių – 200 ml vandens).
⏳ Kiek laiko virti basmati ryžius? ±10 min, po to išjungus palikti pastovėti dar 5 minutes.
Raudonieji ryžiai
💦 Rekomenduojamas raudonųjų ryžių ir vandens santykis: 1:3 (stiklinė kruopų – 3 stiklinės vandens).
⏳ Kiek laiko virti raudonuosius ryžius? ±40 min.
Laukiniai ryžiai
💦 Rekomenduojamas laukinių ryžių ir vandens santykis: 1:4 (stiklinė kruopų – 4 stiklinės vandens).
⏳ Kiek laiko virti laukinius ryžius? ±45 min.
Miežinės kruopos
Pasiruošimas: rekomenduojama perplauti.
💦 Rekomenduojamas miežinių kruopų ir vandens santykis: 1:2 (stiklinė kruopų – 2 stiklinės vandens).
⏳Kiek laiko virti miežines kruopas? 25-30 min.
Pastaba: galima sutrumpinti kruopų virimo laiką, jas prieš tai pamirkius.
Perlinės kruopos
(Apdoroti miežių grūdai)
Pasiruošimas: rekomenduojama perplauti ir pamirkyti pernakt šaltame vandenyje. Prieš verdant nupilti vandenį ir užpilti švariu.
💦 Rekomenduojamas perlinių kruopų ir vandens santykis: 1:3 (stiklinė kruopų – 3 stiklinės vandens).
⏳ Kiek laiko virti perlines kruopas? 40 min.
Pastaba: kruopų virimo laiką koreguoja jų apdirbimo būdas. Mažesnių kruopų mirkyti nebūtina, o ir išverda jos gerokai greičiau. Rekomenduojamas virimo laikas bus nurodytas ant pakuotės.
Manų kruopos
(Stambiai malti kviečiai)
💦 Rekomenduojamas manų kruopų ir vandens santykis: 1 v.š. kruopų – 1 stiklinės vandens.
⏳ Kiek laiko virti manų kruopas? ±4-5 min
Kukurūzų kruopos (kukurūzų košė dažnai dar vadinama polenta)
💦 Rekomenduojamas kukurūzų kruopų ir vandens santykis: 1:4 (stiklinė kruopų – 4 stiklinės vandens).
⏳ Kiek laiko virti kukurūzų kruopas? ±15 min.
Pastaba: kukurūzų kruopų galima rasti įvairių rūšių, atitinkamai skirsis ir paruošimo instrukcijos. Atkreipkite dėmesį į rekomendacijas ant pakuotės.
Perlinis kuskusas
(Apdoroti kviečių grūdai)
💦 Rekomenduojamas perlinio kuskuso kruopų ir vandens santykis: 1:2 (stiklinė kruopų – 2 stiklinės vandens).
⏳ Kiek laiko virti perlinį kuskusą? ±15-20 min.
Kuskusas
(Apdoroti kviečių grūdai)
💦 Rekomenduojamas kuskuso kruopų ir vandens santykis: 1:1,5 (stiklinė kruopų – 1,5 stiklinės vandens).
⏳ Kiek laiko virti kuskusą? Užpilti verdančiu vandeniu ir leisti pabrinkti 5 min.
Bulguro kruopos
(Apvirti ir išdžiovinti kviečiai)
💦 Rekomenduojamas bulguro kruopų ir vandens santykis: 1:2 (stiklinė kruopų – 2 stiklinės vandens).
⏳ Kiek laiko virti bulguro kruopas? ±10 min.
Bolivinė balanda (kynva)
Pasiruošimas: rekomenduojama perplauti.
💦 Rekomenduojamas bolivinės balandos kruopų ir vandens santykis: 1:2 (stiklinė kruopų – 2 stiklinės vandens).
⏳ Kiek laiko virti bolivinę balandą? ±10-15 min.
Burnočių sėklos
Pasiruošimas: rekomenduojama perplauti.
💦 Rekomenduojamas burnočių sėklų kruopų ir vandens santykis: 1:2 (stiklinė kruopų – 2 stiklinės vandens).
⏳ Kiek laiko virti burnočių sėklas? ±30 min.
Pastabos: Jeigu nuplautas sėklas pamirkyti pernakt – virimo laikas sutrumpės iki 10 minučių.
Avižiniai dribsniai ir kruopos
💦 Rekomenduojamas avižinių dribsnių ir vandens santykis: 1:3.
⏳ Kiek laiko virti avižinius dribsnius? Avižinius dribsnius: 3-5 min. (priklausomai nuo apdirbimo, laikas bus nurodytas ant pakuotės), avižines kruopas: 15-20 min.
Sorų kruopos
💦 Rekomenduojamas sorų kruopų ir vandens santykis: 1:2 (1 stiklinė kruopų – 2 stiklinės vandens).
⏳ Kiek laiko virti sorų kruopas? ±20 min.
Kaip nuimti sorų kartumą? Prieš verdant kruopas nuplauti ir keletą kartų nuplikyti verdančiu vandeniu bei jį nupilti.
Valgomoji rietmenė (japoniškoji sora)
Paruošimas: 2-3 kartus perplauti verdančiu vandeniu, kaip ir sorų kruopas, kad neliktų joms būdingo kartumo.
💦 Rekomenduojamas valgomosios rietmenės kruopų ir vandens santykis: 1:5 (1 stiklinė kruopų – 5 stiklinės vandens).
⏳ Kiek laiko virti valgomosios rietmenės kruopas? 5-7 min.
Abisininių posmilgių (teff) kruopos
💦 Rekomenduojamas abisininių posmilgių kruopų ir vandens santykis: 1:3 (1 stiklinė kruopų – 3 stiklinės vandens).
⏳ Kiek laiko virti abisininių posmilgių kruopas? 15-20 min.
Sorgų kruopos
Puikus pasirinkimas, jei kviečiai ir perlinės kruopos jūsų alergenas. Labai panašios į perlines kruopas.
Pasiruošimas: rekomenduojama perplauti ir pamirkyti pernakt šaltame vandenyje. Prieš verdant nupilti vandenį ir užpilti švariu.
💦 Rekomenduojamas sorgų kruopų ir vandens santykis: 1:2 (stiklinė kruopų – 2 stiklinės vandens).
⏳ Kiek laiko virti sorgų kruopas? 40-50 min.
Neretai kruopų ir. skysčio santykį, kaip ir virimo laiką koreguoja jų paruošimo būdas, tad kiekvienam atvejui rekomendacijas rasite ir ant pakuotės. Taip pat, pamirkius kruopas – jų virimo trukmė irgi sutrumpės.
Mažiau girdėtos kruopos: kur jas rasti?
Ne visos jos parduodamos tipinėse maisto produktų parduotuvėse. Kai kurios jų ypač vertingos ir maistingos, bet randamos tik sveikų produktų parduotuvėse (teff, sorgų, valgomoji rietmenė ir kt.). Jas rasite: Livin, Assorti, 100 be gliuteno, Allergy.lt ir kitose specializuotose sveikų produktų parduotuvėse.
Jums gali patikti:
Duona be gliuteno, be alergenų: sveiki pasirinkimai parduotuvių lentynose, radinių katalogas.
Sveiki, lengvi desertai be alergenų parduotuvių lentynose: parduotuvių sąrašas, radiniai.
Pieno produktų alternatyvos parduotuvių lentynose – pavyzdžių ir nuorodų katalogas.
Visi šie straipsniai – šio tinklaraščio erdvėje nariams.