Restoranas. Meniu be alergenų?
Veganė, kuri valgo mėsą. Taip būtų galima trumpai ir taikliai apibūdinti dietą ir naujuosius mitybos įpročius be alergenų. Kodėl būtent veganė?
Veganiški receptai buvo mano atradimas virtuvėje, kurio dėka į racioną sugrįžo įvairiausi desertai, o kavinėse, kur siūlomi veganiški patiekalai, iš naujo atradau džiaugsmą pasimėgauti gardžiu gabalėliu torto bei puodeliu cappuccino, ir visai be alergenų!
Pristatydama mūsų istoriją užsiminiau, kad, iki gimstant Tėjai, ypač mėgau mėsainius. Įvertindama šį patiekalą sugrįždavau į restoraną dar ir dar, arba jau nebe. Dievinau gerai paruoštą jautienos didkepsnį, o rytas, pradėtas su Benedikto kiaušiniu – būdavo tobulas, sakyčiau ypatingas. Paradoksalu, vieną dieną pasibeldė į duris naujas gyvenimo projektas mama, o su juo kartu ir iššūkis tuos mėgstamiausius, ypatinguosius patiekalus atrasti iš naujo.
Hipoalerginė dieta mano racione nepaliko ne tik ingredientų įprastiems desertams (obuolių pyragas buvo mano mėgstamiausias), puodeliui cappuccino, bet ir jautienos, kiaušinių bei kitų įprastais laikytų maisto produktų. Na ir puiku, juk pasaulis pilnas naujų gerų skonių, kodėl gi nepasižvalgius?
Restoranas: meniu ir alergenų sarąšas
Tikrai džiugu, kad nemažai restoranų bei kavinių laikosi praktikos meniu išskirti galimus patiekaluose esančius alergenus. Žinoma, turint omenyje, kad kiekvienas iš mūsų turime skirtingą savo alergenų sąrašą, o kai kurie iš jame esančių maisto produktų galbūt nėra laikomi tipiniais ar apskritai galimais alergenais (pavyzdžiui, manajame esančios raudonos spalvos daržovės), čia nereikia prarasti budrumo ir pasikliauti tik prie patiekalo nurodyta alergenų eilute. Mano rekomendacija, net jei ir pateiktos alergenų eilutės, tačiau nenurodyti visi patiekalo ingredientai, pasiteiraukite padavėjo išvardinti: patiekalo sudedamąsias dalis bei naudojamų prieskonių sąrašą, nepamirškite ir padažų sudėčių.
Ką dažniausiai restorano meniu renkuosi aš? Kadangi manoji hipoalerginė dieta „nepraleidžia” jautienos (veršienos), vištienos, dažniausias mano pasirinkimas – vienokiu ar kitokiu būdu paruošta (kepta ant grilio, orkaitėje, keptuvėje ar virta) kalakutiena, triušiena, kiauliena, antiena bei garnyras, pavyzdžiui, ant grilio keptos daržovės, ryžiai (jie Tėjos alergenų sąraše, bet jeigu šiuo garnyru nepiktnaudžiauju – jai alerginės reakcijos neatsiranda), grikiai, bulvės (taip pat ir bulvytės fri), šviežios žalios spalvos daržovės (pomidorai, paprika – dar vis manųjų alergenų sąraše). Padažų, deja, bent kiek teko susidurti iki šiol, dėl vieno ar kito galimo alergeno sudėtyje (pvz., soja), tenka atsisakyti. Iš mano asmeninės patirties, net jei ir norimas patiekalas turi keletą nepageidaujamų ingredientų, gražiai paprašius, dažnas virtuvės šefas, esant galimybei, mielai jų nedės į Jūsų lėkštę, tad nesikuklinkite paprašyti. Ši taisyklė dažnai netinka dienos pietų pasirinkimams, tačiau visais kitais atvejais, galbūt pasirinkimas ir nebus platus (kartais tenka rinktis iš 1-3 galimų patiekalų), bet tikrai galima surasti draugišką Jūsų alergenų sąrašui ir gardų patiekalą praktiškai bet kurio tradicinio restorano meniu.
Hipoalerginė dieta ir veganiški patiekalai
Veganiški patiekalai ir hipoalerginė dieta? Aš pati asmeniškai labai mėgstu mėsą, tad veganiški receptai man artimesni būtent desertų tematika, tačiau atkreipsiu dėmesį, jeigu Jums artimi veganiški patiekalai, tai bus ta virtuvė, kurioje gausu įvairiausių skanumynų ir tokio restorano meniu, apart kai kurių patiekalų, kurių sudėtyje būtų kvietiniai miltai, soja ar riešutai, lieka pakankamai platus pasirinkimas valgiui be alergenų. Apsižvalgykite!
Turite puikų atradimą, restoraną, kuris vertas pagyrų dėl savo meniu palankumo svečiams, vengiantiems alergenų?